fredag 23 november 2007

Ett kreativt projekt

rosendal

Att skapa och att vara kreativ, vad innebär det? Svaret kan bli mycket olika beroende på vem man frågar och i vilket sammanhang. För någon är det detsamma som att måla tavlor och göra skulpturer, för någon annan kan det vara att hitta lösningar på problem eller att göra lyxiga chokladpraliner. Skapande och kreativitet är och kan vara så mycket. Trots det delas det ofta upp i olika intressekategorier: de som stickar, de som fotograferar, de som skapar musik. Varför inte samlas i ett gemensamt kreativt projekt? Ett tämligen fritt projekt, men med vissa ramar.

Du kanske målar, virkar, bakar, lagar mat, syr, stickar, skriver dikter och noveller, pysslar med papper, spelar teater, fotograferar, kladdar i telefonblocket, gör hemsidor, tillverkar godis, trär pärlhalsband, skapar i lera, planterar blommor och binder kransar, inreder ditt eller andras hem, snickrar, klipper och klistrar … eller något helt annat som du tycker är pyssligt, skapande eller kreativt? Kanske ägnar du dig åt en enda sak eller så tycker du att det är kul att prova på lite av varje. Vill du vara med i ett kreativt projekt? Det är öppet för alla, nybörjare med skaparlust och professionella. Det är inte någon tävling (även om jag därmed inte vill utesluta att vi har små tävlingar ibland, för de som vill) utan bara ett sätt att utmana sig själv inom sitt område och att lära och inspireras av varandra över ”ämnesgränserna”. För visst är det mycket det kreativitet handlar om, att se och hämta inspiration från annat håll, att prova det beprövade för att lära sig och att tänka nytt för att finna glädjen i att ha skapat något helt eget.

Vi har en gemensam blogg där vi visar vad vi skapar och där vi också kan diskutera eller tipsa varandra om sådant som känns intressant och relevant (och vi har högt i tak). Alla är välkomna att bidra med egna idéer och förslag. Varje vecka (eller kanske har vi längre intervaller?) har vi ett tema att skapa utifrån. Temat ska inte vara alltför komplicerat eftersom vi ägnar oss åt så pass olika sorters skapande. Inte heller behöver man vara med varje vecka, utan delta när man har tid, lust och inspiration. Vi visar varandra vad vi skapar utifrån temat, vi får mer än gärna kommentera och diskutera med varandra. Självklart får man skriva om och visa sådant som inte hör till temat om det kan vara av intresse för de andra deltagarna (och det tror jag mycket är), dock är det inte meningen att man ska visa precis allt man skapar i den här bloggen (till det är det bättre med en egen blogg ;-) ). Om ens skapande består av att man skriver långa noveller eller romaner kanske det räcker med att man publicerar vissa stycken här och länkar vidare till en annan sida där texten finns i sin helhet. Tillsammans får vi arbeta fram ett koncept som fungerar för oss alla :-)

Ditt första inlägg här på bloggen ska bestå av en liten presentation av dig själv. (Gärna med foto, men inget som helst måste.) Berätta om vem du är och vad du skapar och också gärna vad du har för förväntningar på det här projektet. Sedan är vi redo att börja skapa!

Vill du vara med? Skriv ett mejl till astrud242004@yahoo.se med ämnesraden ”kreativt projekt”.

Har du frågor? Kommentera här, eller mejla till ovanstående adress.

Inga kommentarer: