söndag 23 december 2007

Julkort!

Vilka fina julklappar alla verkar göra! Jag tänker bara göra ett kort litet inlägg och önska alla en god jul och hoppas att vi får lära känna varandra mer i nästa år! Här kommer en bild på alla julkort om jag (vi) har fått den senaste veckan:
Längst ner i hörnet kan man se kortet jag fick från Lina C!
God Jul!

lördag 22 december 2007

Julklapp: rött kärlekshalsband till Katrine



Vill bara bjuda på en bild på Katrines julklapp (hon surfar inte särskilt ofta så jag känner mig rätt säker att hon inte hittar hit före julafton). En av de snyggare halsband som jag gjort för att få skryta lite.

Hjärtat är en halvädelsten som jag hittade i Gamla stan i somras och som genast fick mig att tänka på just Katrine. Banden är lite blandade typer med bland annat organzaband i tre olika färger.

God jul!

(Nu ska jag ge köttbullarna ett andra försök.)

Alternativa lovikkavantar

I dag läste jag om orten Lovikka i tidningen och om hur mörkt det är där just nu (då det ligger så långt norrut). Föga förvånande satt en av de intervjuade och stickade, ja, vad tror ni? Lovikkavantar, förstås! wip Själv har jag aldrig stickat lovikka vantar. Eller några vantar över huvud taget. Så det är väl på tiden, tänkte jag. Ett mönster hittade jag här. Och det blir både tradition och förnyelse i det här projektet, för vad är lovikkavantar om inte tradition? Och vad vore jag om jag inte ändrade i mönstret ;-) Vantarna är till farmor och hon har tidigare fått halsduk och mössa i det röda garnet med vita prickar. Som ni ser är vantarna dessutom bara halvfärdiga på bilden (och i verkligheten!). Så jag vet väl vad jag ska göra i helgen ... ;-)

Det kommer kort

recieved card

Vilket kreativt och fint kort jag fick igår! Det är från Lina C. Tusen tack!

Fler kort kan man se här.

tisdag 18 december 2007

Köttbullar utan bullkänsla

Köttbullar är inget som jag är en hejjare på men skam den som ger sig. Jag fick tag i ett lovande recept och igår kväll följde jag det minutiöst.

Och egentligen är det väl inte receptet i sig det är fel på. Att de inte blir bra är helt enkelt stekmomentet. Vilket recept jag än har provat så har de säckat och/eller plattat till sig, inte blir det några fina bullar inte.

Hur gör ni för att bibehålla köttbullar runda och snygga i stekpannan? Vad är det jag missar?

Efterlysning

Jag är på jakt efter snygga namnlappar nu när barnen ska börja på förskola. Ni vet sådana där man stryker eller syr fast i kläder eller på sådant man pysslar. Jag såg att Celi hade något fint på sin strumpa i ett tidigare inlägg.

Någon som vet?

måndag 17 december 2007

Nu börjar julkorten komma

recieved from cecilia

Titta vad som trillade ner i brevlådan idag! Ett jättefint och synnerligen pyssligt kort från Cecilia. Tack!
Fler julkort kan ses här.

söndag 16 december 2007

Här är jag!

Hej!

Det är jag som är Fillan. En pysselgalen mamma till två (Storebror på bilden) och Lillebror (i min mage på bilden).

Jag pysslar mest med pärlor nu för tiden. Fast jag gillar att virka också och det har blivit en och annan bebismössa genom åren. Annars gör jag lite papperspyssel ibland när andan faller på och så gillar jag ju såklart allt pyssel som har med inredning, små arrangemang i hemmet osv. att göra.

Om jag fick välja helt fritt så skulle jag vilja vara bäst i världen på att sy ursnygga kläder till mig och barnen. Men så långt sträcker sig inte mina kunskaper, min symaskin eller min tid. Men drömma går ju alltid...

fredag 14 december 2007

Ny jultradition

En tradition som är ganska ny i vår familj är att vi spelar ett paket spel. Det handlar om att vinna så många paket som möjligt under så kort tid som möjligt. Alla deltagare ska ha med sig en litet julklapp som ska passa till båda könen och som helst inte ska kosta mer än 25 kr. Man behöver även en äggklocka eller en mobil går också bra och två tärningar. Alla lägger upp sina paket på bordet och någon sätter en klocka man bestämmer själv hur lång tid. Vi brukar spela mellan 5- 10 min. Varje gång man slår en sexa får man ta ett paket, till en början från bordet men senare från varandra (det är då det roliga börjar). När man slår två sexor, får man så klart ta två paket. Så fortsätter man till tiden är slut. Vi har så otroligt roligt och har börjat fundera på att helt sluta köpa julklappar och bara spela hela kvällen ;-)

Det som gör det hela ännu bättre är att nu får jag fler julklappar som jag måste slå in fint, ju finare det är desto roligare är det att försöka vinna det :-)

De här innehåller en footscrub, handkräm, batterier och en näs-och- öronhårs trimmer (det kommer bli en stor hit i vår familj)!

Pulsvärmare

wip

Det där med att följa en vägledning eller beskrivning är inte min starkaste sida. Jag vill gärna ändra lite här och där, det är i princip omöjligt för mig att göra något utan att ändra lite här och var. Men titta, nu försöker jag faktiskt följa en beskrivning! Sambon trodde dock inte riktigt på mig och jag fick väl ge honom lite rätt för jag har varken rätt garn (även om det ser ut så) eller rätt stickor. Men i övrigt stämmer det (hittills). Garnet är Drops silke alpacka, de har extrapris på det såhär innan jul. Mjukt och härligt är det :-) Det ska bli pulsvärmare till en vän som jobbar inom samma bransch som jag och faktiskt skulle ha nytta av dem. Det är en väldigt, väldigt enkel modell, men jag tänkte att det är lika bra att börja enkelt då jag aldrig har stickat sådana tidigare.

Beskrivningen är från Nina Sagulins bok Sticka som jag fått från just den person som ska få pulsvärmarna ;-)

måndag 10 december 2007

Viss kreativitet är svårare att fånga med text och bild

Just nu handlar ingenting om jul, jag har inte ens fått upp en julstjärna eller något glitter. Just nu handlar allt om fredag kväll.

På fredag är det dags för höstens terminsavslutning och då ska jag glittra för hela julen och lite till, hela jag ska bli en smalare variant av julgranskula och så ska jag svepa runt på scen till härlig musik.

Jag har försökt flera ggr tidigare att beskriva en dans med hjälp av ord.
En gång försökte jag förklara en dans för Josefine medan musiken spelade i bakgrunden;
Höger steg, höft ut, vänster steg, magrull. Drop n kick på höger, snurr till höger, drop n kick till vänster och så vertikal åtta uppåt. Rull bakåt m axlarna och twist bakåt med steg.
Ja, ni hör. Men ser ni det framför er? Inte hjälper det om jag lägger till en bild heller.

Kanske blir det en bild till helgen när ljuset är släckt och nerverna undanstoppade. Men tillsvidare är det hårdträning, hårdträning, lite fniss och ännu mer hårdträning.

Nej, just nu handlar ingenting om jul. Bara dans dans dans.

söndag 9 december 2007

Sista minuten - Ett halvt projekt

Sen som vanligt får jag lov att säga. Jag blev bara till hälften färdig med vinterpysslet, för jag har haft så mycket annat att pyssla med. Bland annat årets julkort, symaskinen har gått varm, men nu är allting äntligen färdigt(korten ska bara knäppas också..) :)

När jag såg att temat var vinter funderade jag först på något juligt, för det är vinter för mig även om snön lyser med sin frånvaro. Men sedan slog det mig att jag hade ett garn som ser ut som om det har snöat på det och det hade jag ju tänkt göra ett par sockor av till Alva, så det var bara att sätta igång. En är som sagt färdig, den andra får nog vänta till efter jul för det är en del julklappar som ska pysslas ihop innan. Dock tänker jag göra färdigt den ganska snart, så att den stickade inte blir liggande som den jag gjorde för att ha med på bb men fortfarande inte stickat maken till.

Jättefina saker ni andra har gjort! Roligt att se!

Varmare vinter


För mig är vinter = kyla. Och då behöver man ju en massa saker att mysa in sig i... Eftersom jag alltid blir enormt sugen på att sticka när det är kallt ute, så blir mitt bidrag till vintertemat en varm stickad sak man kan ha på sig:
Handledsvärmare (eller pulsvärmare), som jag upptäckt faktiskt är jättesköna att ha när det är lite småkyligt inomhus, eller varför inte under vantarna när man går ut. Den här är stickad med en enkel fläta mitt på, och sen har jag virkat på kanter med små hål.

Julblommor

De senaste dagarna har det varit svårt att få tid till att pyssla. Men i går hann jag åtminstone med att göra några små julplanteringar, så de får bli mitt bidrag till vintertemat:


fredag 7 december 2007

Vintern går mot sitt slut ...

it's snowing

Vintertemat börjar närma sig sitt slut (men ni får förstås gärna posta i efterhand om ni pysslat något vintrigt). Jag har funderat en del på det där med teman och insett att tiden går så snabbt, uppenbarligen inte bara för mig. Vad sägs om att vi har ett par, tre olika sorters teman som löper en längre tid och ligger lite omlott? Då har man tid att gå och tänka på det ett tag, och inspireras man inte av det ena kanske man gör det av det andra.

Tack till er som har förslagit olika teman. Kom gärna med fler förslag (läsare är också välkomna med förslag). Anledningen till att jag vill att ni ska också komma på teman är inte för att jag själv har brist på fantasi, o nej ;-) Jag skulle lätt kunna fylla hela nästa år med olika teman. Däremot är det så att man tolkar det där med "teman" på lite olika sätt, både vad man menar med teman och (kanske framför allt) vilka typer av teman man tänker på. Det här ska vara ett gemensamt projekt och jag vill att det ska bli olika sorters teman, men om jag börjar med att posta en massa av mina egna temaidéer finns risken att jag "styr" er att tänka på ett visst sätt runt teman. Det är just det jag vill undvika, så därför tar jag gärna emot fler förslag från er!

Nu i december tänkte jag mig två parallella teman:
Tradition & Förnyelse
Instruktion/inspiration


Tradition & Förnyelse tänkte jag kunde vara en bra och brett tema i juletid då man kan inkludera även juligt skapande och pyssel. För vad är juletid om inte just tradition, men också förnyelse? Det är de gamla garntomtarna och samma pepparkaksrecept som varje år, men det är också nya varianter på praliner och smällkarameller. Temat behöver förstås inte alls tolkas som ett juligt teman, utan kan vara något helt annat ... Du bestämmer vad du vill göra det till! :-)

Instruktion/inspiration handlar om att följa (eller ändra om/inspireras av) en beskrivning, idé, recept eller liknande från någon hantverksbok, tidning, hemsida etc. Berätta gärna var du hittade idén också. Åtminstone för mig kan det vara en utmaning att faktiskt följa en instruktion istället för att skapa helt fritt, för andra kanske en utmaningen är att inspireras av en idé istället för att följa en beskrivning punkt för punkt.

Det är inte för sent att vara med i julkortsbytet (se nedan). Jag tänkte fixa ihop det i morgon kväll så fram tills dess är det fritt fram att anmäla sig.

tisdag 4 december 2007

Min vinter

När jag var liten tyckte jag mycket om att åka skridskor. Nu har jag inte åkt skridskor sen gymnasiet, och det är snart 10 år sedan. Men mina vita skridskor står kvar på hyllan i mamma och pappas källare. Och ibland när jag åker förbi en skridskobana på vintern blir jag sugen på att snöra på mig skridskorna och åka lite. Jag kanske inte kan åka längre, men jag blir sugen på att prova.

Därför blir mitt bidrag till vintertemat någon som åker skridskor. Nämligen en pingvin. Och även om jag inte åkt skridskor på länge känns det vinter, den lilla pingvinen har ju mössa och halsduk också.

Vinter för mig är skridskor, mössa och halsduk.

Omge dig med vackra askar...

I dessa mörka och i vissa fall kalla tider tänder vi ju mycket ljus. I mitt hem går det åt många tändstickor och just nu ligger det slitna tändsticksaskar överallt. Där för bestämde jag mig igår kväll för att dekorera dem lite snyggt så de passar till inredningen. Lite notpapper, band och glitter så blev det den här. Det var så roligt och lätt så jag tänker nog göra lite fler och kanske ge bort till familj och vänner.



Tänd ett ljus och låt det brinna...men kom ihåg att släcka det oxå!

lördag 1 december 2007

Ett snabbt och enkelt julkortsbyte

christmas 2000Vad sägs om ett litet julkortsbyte för oss som skriver här i bloggen? Ett handgjort julkort som skickas till en deltagare någon gång under december månad, innan julafton förstås. Skicka ett mejl till mig (med din adress) om du vill vara med. Jag kommer att börja med att lotta vem som ska skicka till vem, men det kan hända att jag styr lottningen lite då en del deltagare känner varandra och skulle skickat julkort till varandra i vilket fall som helst - det är förstås roligare att skicka till/få från någon man inte känner till så väl, nu när vi alla är nya här i projektet och förhoppningsvis nyfikna på varandra. Vill du vara med? Skicka ett mejl (ni har ju adressen vid det här laget) till mig med namn och adress så snart som möjligt, men senast i mitten av nästa vecka. När vi har fått ett kort fotograferar eller skannar vi det och visar det här.

Presentation av Sabina

Hej alla

Sabina är en 30-åring från Stockholm som är bra på att börja på pysselprojekt men som har mer problem med att avsluta. Ett litet lapptäcke samt ett gigantiskt broderi över 1500-talets Stockholm tillhör en del av de halvfärdiga pysselprojekt som ligger i garderoberna. I köket hänger en långt ifrån färdig pärlgardin.


På den färdiga listan hittar man dock också grejer; mycket smycken, ett par väldigt enkla dansdräkter, julkort, extremt snygga soffkuddar, dynor till en numera övergiven soffa, stickade tröjor, gardiner och broderad ordspråkstavla samt doptavla.

Just idag har jag bakat pepparkaksmuffins (gjord på fuskmix) med mandlar och kolakulor. Stickprojektet just nu är en pärlströsslad sjal som förhoppningsvis kommer att pryda mina höfter när/om den väl är klar.

Pysselmässigt är jag annars precis som i övriga livet; "lite av allt" - har svårt att specialisera mig och testar allt.

Vintervackert i trädgården

book inspiration

Härom dagen book inspirationdamp den här boken ner i brevlådan eftersom jag för en gångs skull varit veckovill och glömt avbeställa bokklubbens månadsbok *host host*. Men det är en fin och inspirerande bok så jag bestämde mig för att ändå behålla den. Jag har länge tänkt köpa en liten liten en att ställa utanför dörren, men så såg jag de här mossträden och bestämde mig för att göra ett sådant. Jag tog hunden och en plastpåse med mig och traskade ut i skogen och plockade mossa. Väl hemma fick hunden leta godis i trädgården medan jag formade hönsnät till en stomme och sedan surrade fast mossan med en tunn smycketråd (ståltråd). Jag får erkänna att jag inte var särskilt noggrann för ärligt talat vet jag inte hur länge den står kvar här ute, det är rätt oskyddat utanför dörren och alla mossdekorationer jag haft hittills har blivit ivägsprätta av någon (fåglar? rådjuren?). Dessutom var det kallt och ruggigt (så nu sitter jag och nyser och snörvlar). Men ja, jag tycker det blev rätt trevligt ändå. Jag passade även på att göra en krans av björkris, lite blåbärsris, ljung och en grankvist jag hittat i skogen. Jag tänkte sätta dit någon julig dekoration också, men har ännu inte hittat julsakerna. (Jag ska ta bättre foton en dag när det är någon ljusare ute, om nu en sådan dag kommer.)

1 dec (wip)

1 dec (wip)